Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy életem legjobb éttermi élménye a bécsi Santos volt. Teljesen véletlenül keveredtünk oda, mert közel volt a szállásunkhoz, de minden várakozásunkat felülmúlta: a különleges italok mellett fantasztikus mexikói ételeket kóstolhattunk, például a világ legjobb guacamoléját, korianderpestoval tálalt sült plantaint, valamint egy hatalmas tál esquitest. Az esquites egy egyszerű, mexikói kukoricasaláta, melyet gyakorlatilag ezerféleképpen variálhatunk, az alapját azonban a ropogós, édes kukorica adja. Mondanom sem kell, hogy télen ezt nem egyszerű beszerezni, így hacsak nem tudunk friss, csöves kukoricához jutni, készíthetjük jobb minőségű konzervkukoricából is. Az én kedvencem a paradicsommal, egy kevés snidlinggel, és sok-sok csípőssel készült változat, melyhez a következőkre lesz szükséged:
- 3 cső friss csemegekukorica, vagy 1 konzerv
- 1 db közepes méretű paradicsom
- 50 g queso fresco (itthon az Aldis dán fehérsajtra, illetve a Lidl-ben kapható műanyag fóliás Friss sajtra hasonlít leginkább, de fetával vagy krémfehérsajttal is helyettesíthetjük)
- egy evőkanál friss snidling
- fél lime leve
- ízlés szerint koriander, tejföl, friss chilipaprika vagy chiliszósz, és kockázott avokádó
- só, bors
Ha friss kukoricát használunk, a szemeket éles késsel levágjuk a csőről, és félretesszük. Ha konzervből készítjük, a kukorica levét lecsöpögtetjük, a kukoricát pedig konyharuhán vagy papírtörlőn alaposan megszárítjuk. Ezután felhevítünk egy nagyobb méretű teflonserpenyőt, majd ha már kellően forró, belezúdítjuk a kukoricát, és folyamatos kevergetés mellett, kb. 10 perc alatt meggrillezzük, 5 perc után pedig hozzáadjuk a lime levét, és sózzuk, borsozzuk. Ha ezzel megvagyunk, apró kockákra vágjuk a paradicsomot, felaprítjuk a snidlinget, a koriandert, a chilit, valamint az avokádót. Egy nagyobb tálban összeforgatjuk a hozzávalókat, a tetejére morzsoljuk a sajtot, és tejföllel, korianderrel, vagy snidlinggel díszítjük. Az esquites önmagában is kiváló, de a legjobb salsaként, tortilla chipsszel kísérve - és persze jó csípősen!