Capsaicin Junkie

Kétszer sült, töltött burgonya: Nem lehet megunni

2017. november 14. - Capsaicin Junkie

Nem tudom, mi történt velem idén, de év eleje óta szinte csak és kizárólag krumplit ennék: héjában sütve, Hasselback módra, fóliában vagy tepsiben, a lényeg, hogy krumpli legyen. Így hát időről időre engedelmeskedem is az ösztöneimnek, ezúttal például az egyik legegyszerűbb és legfinomabb krumplis étellel, a töltött krumplival. Ennek az egyszerű fogásnak az egyik legnagyobb erénye, hogy piszkosul jól passzol mellé a csípős, úgyhogy bátran locsolgathatjuk rá a kedvenc chiliszószunkat. Az elkészítése pedig tényleg pofonegyszerű:

toltott-krumpli.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 nagyobb, vagy 4 kisebb burgonya (célszerű B típusú, főzni valóból készíteni)
  • só, bors, olívaolaj
  • 2-3 nagy evőkanál krémsajt
  • snidling, sajt, tejföl, bacon, vagy bármi, ami az eszünkbe jut

A krumplikat alaposan megmossuk, megszárítjuk, villával megszurkáljuk, néhány csepp olívaolajat dörzsölünk a héjába, majd a sütő közepén, 200 fokon elkezdjük sütni (a sütőt nem kell előmelegíteni!). A nagyobb krumpliknak kb. másfél óra kell, hogy átsüljenek, de mi is könnyen ellenőrizhetjük, hogy kész van-e, ha beleszúrunk egy kést: ha könnyedén átszalad rajta, kivehetjük. Ezután hosszában elfelezzük a krumplikat, és egy karalábévájó vagy kés segítségével óvatosan kiszedjük a húsát úgy, hogy a héja egyben maradjon. A kivájt részt ezután villával megtörjük, sózzuk, borsozzuk és simára keverjük a krémsajttal, ez alkotja majd a töltelékünk alapját. Ezt gyakorlatilag bármivel felturbózhatjuk, amihez kedvünk van: jalapeno darabkákkal, fetával, baconnel vagy cheddar sajttal. A tölteléket ezután kanalazzuk vissza a héjakba, simítsuk el, és a hőfokot 250 fokra felhúzva süssük további 15-20 percig. A kész töltött krumplikat ezután egy kis tejföllel (vagy görög joghurttal), reszelt sajttal és snidlinggel díszítjük, alaposan meglocsoljuk chiliszósszal, és az első falat után teljesen ráfüggünk.

Ha egy kicsit könnyedebb vacsorára vágyódunk, a krumpli húsát tegyük félre (pl. krumplipürének), és a héjakat töltsük meg zöldségekkel vagy friss sajttal, így kipróbálhatjuk a híres amerikai loaded potato skinst, ami szintén elsőrangú comfort food.

A bejegyzés trackback címe:

https://capsaicinjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2513579671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása