Talán meglepődtök majd, ha azt mondom, hogy kb. 4-5 évvel ezelőttig semmilyen szinten nem bírtam, és nem is szerettem a csípőset. A vízválasztó egy adag forró jalapeno poppers volt, ezután azon kaptam magam, hogy folyamatosan csak a csípőset kívánom, így elkezdtem ismerkedni a különböző fajtájú chilipaprikákkal és szószokkal. Ma már nosztalgiával gondolok vissza az időkre, amikor egy jalapenotól is könnyezett a szemem, így a mai posztban arról olvashattok, hogy miként érdemes elkezdeni a chilivel való ismerkedést - mert nem mindegy ám, hogy csináljuk.
- Kezdd az enyhébb fajtákkal! Valószínűleg ezt a pontot nem kell túlmagyaráznom: ha életedben nem ettél még csípőset, ne azzal indíts, hogy egyben elrágsz egy Carolina Reapert. A csípős érzést okozó vegyülethez, a kapszaicinhez hozzá lehet szokni, így érdemes lassan, fokozatosan beépíteni az étrendedbe.
- Tudd, hogy mit bír el a gyomrod! Ha okosan csináljuk, a chili legfeljebb annyi bajt okozhat, hogy izzadunk, kipirulunk, és folyik a könnyünk - a hányás, a hasmenés és a hasi görcsök egyáltalán nem tekinthetők normálisnak, így ha te így jársz, utána kell járni az okának. Emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak például a savanyított chilikészítmények (pl. az üveges jalapeno), valamint a magot tartalmazó szószok és termékek, ezeknek az emésztése ugyanis nehezebb, mint pl. egy szűrt, hőkezelt chiliszószé, vagy egy alaposan kimagozott friss chilié.
- Kísérletezz a kedvenc ételeiddel! Kevés étel létezik, aminek ne állna jól egy kis pikáns mellékíz, így nyugodtan kezdj el kísérletezni, és adj egy kevés chilit a kedvenc ételeidhez: nincs az a hamburger, burrito, tésztaétel, vagy akár desszert, amit ne lehetne feldobni egy finom chiliszósszal, vagy egy kevés friss chilivel, gondolj csak egy jó chilis csokifagyira!
- Nem csak egyfajta csípős létezik! Bizonyára magadon is észrevetted már, hogy bizonyos csípős ízeket jobban bírsz, másokat pedig egyáltalán nem - ez nem véletlen. A csípős érzetet adó vegyületek ugyanis igen változatosak: a chilifajták csípősségét adó kapszaicinre meglehetősen hasonlít a bors erejét adó piperin, valamint a gyömbér vegyülete, a gingerol - ezek a szájnyálkahártyán, illetve a nyelven okoznak hosszan tartó, csípő érzést. Ezektől nagyban különböznek a mustárban, tormában és wasabiban található vegyületek, azaz a szinigrin és a szinalbin, ezek ugyanis könnyű molekulák lévén főként az orrmelléküregekben fejtik ki a hatásukat - ezért van az, hogy egy csípős mustár azonnal az orrunkba "száll". Tehát ha eddig azért nem mertél chilit enni, mert a torma csípősségét nem bírod elviselni, nyugodtan vágj bele, hiszen nem ugyanarról a vegyületről van szó!
- Csak akkor edd, ha jól esik! Bár egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a kapszaicin meghosszabbítja az életünket, ha nem esik jól, az egésznek semmi értelme. Fontos, hogy szeressük azt, amit eszünk, így ha úgy érzed, hogy képtelen vagy megszeretni a csípőset, nem kell erőltetni - végülis számtalan új ízzel kísérletezhetsz ezen kívül is!