A Karchili termékeiben eddig nem csalódtunk: Károly nagyon szívesen kísérletezik az ízekkel, kávés és narancsos szószai abszolút az élmezőnybe tartoznak. A Carolina Reaper nevet valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk, hiszen a világ egyik legerősebb paprikájáról van szó - nézzük, mit tud az ebből készült szósz!
Őszinte leszek: a Reaper nem a kedvenc chilifajtám, nem érzem elég karakteresnek az ízét, valamint inkább torokban és gyomorban csíp, ami többnyire nem túl kellemes élmény. A Karchili terméke szerencsére feledtetni tudja a fajta rossz tulajdonságait: a termelőtől már megszokhattuk, hogy a só-ecet arány pont megfelelő, ez ebben a szószban is jelen van, ugyanakkor egy ilyen csípős termékben jobban kiütközik a darabos állag hátránya, ugyanis a cseppenkénti adagolhatóságot megnehezíti, ha egy szósz nem homogén. Az elsöprő erő inkább ételbe főzve mutatkozik meg, így a "nyers" felhasználás mellett bátran főzzétek bele akár levesbe, akár tésztaszószba, kisebb mennyiségtől is erősen csípős lesz az étel. A termelő Red Poison nevű alapszószát jobban szerettem, de a Carolina Reapernek sincs oka panaszra, bátran választhatjátok, ha egy erősen csípős, de sallangoktól mentes chiliszószra vágytok. Nézzük a részleteket!
A Karchili termékei nagyon csinos, szögletes üvegekben kerülnek a polcokra, ami nem csak esztétikus, de praktikus is, és bár a fémkupak kissé ront az összképen, a termék megjelenése nagyon rendben van. Egy ütős terméknevet még el tudnék képzelni a szószhoz, de biztos vagyok benne, hogy Károly a következő szezonra is csiszolgatni fog a termékein, így a kreativitás miatt nem aggódom. A termék állaga a márkára jellemző módon inkább darabos - a paprika ereje miatt talán jobb lenne egy hangyányit homogénebbre, folyósabbra készíteni, főtt ételekben azonban ez nem jelent problémát. Mivel a termékben csak egy minimális só és ecet kapott helyet, a szósz illata magától értetődően erős, intenzív, chilire jellemző, ízben pedig kellemesen sós, savanykás, és persze bitang erős. Ha már erő: bár nem szaladtam körbe a háztömböt a kapszaicinsokktól, azért lássuk be, hogy egy igen csípős szószról van szó. Ha az árakat nézzük, ezért a szószért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, a nagy, 100 ml-s kiszerelés 4000 Ft, ami az összetevőket nézve teljes mértékben érthető - ha első körben csak kísérleteznél, nyugodtan választhatod a 40 ml-s kiszerelést is, melyet a "nagytesóval" együtt közvetlenül a termelőtől tudsz megvásárolni.
Köszönjük a termékfelajánlást a Karchili csapatának!